A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

Безоплатне медичне забезпечення учасників бойових дій

Дата: 11.11.2019 10:40
Кількість переглядів: 534

 

Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Обов'язок держави — захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

Законодавство України містить чимало актів, якими в різній мірі передбачені пільги для учасників бойових дій, але серед основних займають місце Закони України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та регламентується іншими нормативними актами.

На сьогодні для учасників бойових дій  має важливе значення отримання пільг у сфері охорони здоров'я, а саме:

1. Психологічна реабілітація учасників АТО;

2. Безкоштовне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів;

3. Першочергове безкоштовне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів);

4. Безкоштовне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України;

5. Користування при виході на пенсію (незалежно від часу виходу на пенсію) чи зміні місця роботи поліклініками та госпіталями, до яких вони були прикріплені за попереднім місцем роботи;

6. Щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів;

7. Першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

8. Оздоровлення їх дітей.

Для отримання пільги у лікувальній установі учаснику АТО необхідно мати при собі такі документи: рецепт лікаря; довідку за форморю 070/о (для отримання санаторно-курортного лікування); посвідчення учасника бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, або учасника війни, документ, що підтверджує безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення з безпосереднім перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення; паспорт громадянина України та ідентифікаційний код.

В разі необхідності про права Захисників можно детально дізнатись через «Єдиний контактний центр системи безоплатної правової допомоги» за телефоном 0800213103. Загальнонаціональний правопросвітницький проєкт «Я МАЮ ПРАВО» допомагає громадянам користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення.

Фото без опису

 

Статтю підготовлено фахівцем відділу організаційної роботи, документування та контролю Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Брезвін Е.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь