Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

Вивчення досвіду енергоефективних технологій

Дата: 25.01.2018 15:05
Кількість переглядів: 1275

25-26 січня у Києві проходитиме конференція «Досвід Польщі, Норвегії та України у сфері підвищення енергоефективності міського господарства», організована Асоціацією міст України спільно з Асоціацією міст Польщі, Норвезькою асоціацією місцевих та регіональних влад та Асоціацією «Енергоефективні міста України».

Цей захід зібрав міських голів та представників органів місцевого самоврядування з українських, польських на норвезьких міст, експертів організацій, що працюють у сфері енергоефективності, представників центральних органів влади.

Мета заходу  – представлення результатів Проекту «Польсько-норвезька допомога для підвищення енергоефективності в Україні», обговорення Державної політики у сфері енергоефективності, презентація кращих практик підвищення енергоефективності у міському господарстві.

Фото без опису Фото без опису

Відкрив конференцію Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Він привітав учасників та запросив до слова Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Польща в Україні Яна Пєкло. Пан Посол відзначив, що галузь енергоефективності нині динамічно розвивається міста з різних країн можуть співпрацювати у цьому напрямі за підтримки асоціацій місцевого самоврядування на навчатися одне у одного, обмінюватися досвідом. Він також висловив задоволення тим, що Польща є активним учасником цього процесу та сподівання, що ця конференція буде корисна для всіх учасників.

Фредрік Артур, заступник голови місії, Посольства Норвегії в Україні, відзначив, що ця конференція є відображенням тісних стосунків трьох країн, співпраці у вирішенні проблем у сфері енергоефективності. Адже цей напрям є чинником економії ресурсів. Чим кращий рівень енергоефективності, тим ми більш успішними ми є, тим комфортнішими є дитячі садки, лікарні, школи інші соціальні заклади. Енергоефективність – це шлях переведення реформ з політичної у практичну площину.

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук наголосив, що дуже знаково, що конференція відбувається на початку року, адже підсумки 2017 вже підбито і час виконувати нові завдання.

Анджей  Поравський, Виконавчий директор Асоціації міст Польщі наголосив на важливості участі у програмі «Досвід Польщі, Норвегії та України у сфері підвищення енергоефективності міського господарства» міст – партнерів з Польщі та України, які мали можливість вивчати як  передовий норвезький досвід, так і вчитися одне у одного. Польські міста та гміни висловлюють велику зацікавленість щодо співпраці з українськими містами і завдання наших асоціацій сприяти цьому партнерству. Успіх реформи з децентралізації для України є дуже важливим для її подальшого розвитку як демократичної енергонезалежної  держави. 

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Крістіан Ларсен, радник Офісу міжнародних проектів Норвезької Асоціації місцевих та регіональних влад сказав, що Норвегія у цьому проектів надавала експертну підтримку та проводила навчальні тури для представників місцевого самоврядування України з метою надихнути українські міста на зміни у сфері енергоефективності. Цікаво буде побачити втілені в життя результати проекту. Норвезькі експерти готові й надалі надавати консультаційну підтримку щодо реалізації енергоефективних заходів.

Директор департаменту програм допомоги Міністерства інвестицій та розвитку Польщі Пшемислав Дервих наголосив, що Польща та Норвегія є партнерами у справі запровадження енергоефективності на муніципальному рівні. Тепер це партнерство стає тристороннім і допомагає українським містам. Перші результати цієї допомоги покаже сьогоднішня конференція.

Фото без опису  Фото без опису

Сергій Соломаха, Миргородський міський голова, Віце-президент Асоціації «Енергоефективні міста України» (АЕЕМУ), подякував від імені 80 членів АЕЕМУ Польщі та Норвегії, асоціаціям місцевого самоврядування. Головним завданням АЕЕМУ є реалізація Угоди мерів і міжнародний досвід є дуже корисним для досягнення цілей Угоди. Нинішній захід сприятиме подальшому обміну досвідом та реалізації енергоефективних проектів в українських міста.

Олександр Слобожан, Виконавчий директор АМУ, представляючи робочу програму засідання наголосив, що  конференція є підсумковою в рамках Проекту «Польсько-норвезька допомога для підвищення енергоефективності в Україні», і вході засідання «з перших вуст» буде презентований досвід міст-учасників Проекту. Він висловив переконання, що цей досвід буде корисним й іншим містам, представники яких беруть участь у заході, і таким чином буде забезпечена синергія зусиль щодо реалізації енергоефективних ініціатив.

Фото без опису Фото без опису

Робоча програма конференції розпочалася з Першого тематичного блоку, присвяченого обговоренню державної політики у сфері енергоефективності, презентації політичного курсу України та правових рішень в сфері енергоефективності на центральному рівні, створення нормативно-правової бази для органів місцевої влади та неурядових організацій.

Сергій Савчук, Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України

  • Розвиток сфери енергоефективності в Україні: законодавство та інші державні ініціативи (презентація)

Ірина Запатріна, професор, Український центр сприяння розвитку ППП.

  • Правове регулювання реалізації проектів у сфері енергоефективності на умовах державно-приватного партнерства (презентація)

Анна Яскула, Виконавчий директор Мережі енергоефективних міст Польщі

  • Державна політика Польщі у сфері енергоефективності ?(презентація)

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Альона Бабак, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

  • Законодавче забезпечення впровадження енергоефективних заходів в муніципальному секторі

Народний депутат перш за все наголосила на тому, що законодавчу роботу у сфері енергоефективності та ЖКГ не можна вести без підтримки місцевого самоврядування. Сьогодні інвестування у енергоефективність житлового сектору є найбільшою перевагою місцевої влади, адже 32 відсотки енергоресурсів України споживається у житловому фонді. Програми енергоефективності, що реалізуються на засадах співфінансування за участі мешканців, є дуже важливими для міст. Ще одним вагомим напрямком є відкриття центрів енергоефективності, які надають технічну і правову допомогу у реалізації проектів.

Спільно з АМУ нам вдалося збільшити фінансування програм енергоефективності у Державному бюджеті на 2018 рік, так з літа цього року має запрацювати Державний фонд енергоефективності. Нині триває робота з підготовки підзаконних актів.

Фото без опису Фото без опису

 

Маріус Кошнес, науковий співробітник Норвезького університету природничих та технічних наук, м. Тронгейм, Норвегія

Вячеслав Лісовик, голова правління ГО «Школа Енергоефективності»

  • Муніципальний енергетичний менеджмент - надійний інструмент підвищення енергоефективності громад (презентація)

Фото без опису Фото без опису Фото без опису  

Другий тематичний блок  конференції  присвячений енергоефективності на місцевому рівні. Програмою передбачено презентацію практичної сфери застосування, юридичних і фінансових рішень для органів місцевої влади при плануванні та впровадженні заходів з енергоефективності, обговорення питань консультаційної підтримки органів місцевої влади, що реалізовують такі проекти (наявність зовнішніх джерел фінансування, співпраця з НДО, підвищення обізнаності громадян, ознайомлення з комплексом організаційних рішень, спрямованих на підвищення енергоефективності в міському господарстві, перспективи розвитку ринку, плани на майбутнє).

Головуючим цієї частини засідання є Крістіан Ларсен, радник Офісу міжнародних проектів Норвезької Асоціації місцевих та регіональних влад.

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

У другому тематичному блоці виступили:

Сергій Сухомлин, Житомирський міський голова.

  • Досвід м. Житомира щодо залучення кредитних ресурсів для реалізації проектів з енергоефективності (презентація)

Олександр Решетнік, заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу АБ «УКРГАЗБАНК».

  • УКРГАЗБАНК – ЕКОбанк. Енергоефективне кредитування для комунального сектора (презентація)

Віталій Луков, Вознесенський міський голова.

  • Досвід м. Вознесенськ щодо залучення інвестицій в енергозбереження (презентація)

Анета Пом’яновска-Молак, директор Департаменту розвитку та економічної політики м. Плоцьк, Польща

Oйстайн Лінлан, радник з питань енергоефективності, м. Тронгейм, Норвегія

  • Практичний досвід енергоефективності на місцевому рівні – місто Тронгейм (презентація)

 

Фото без опису Фото без опису Фото без опису

Фото без опису

Перший день роботи заходу завершився загальним обговоренням. Про другий день роботи Кнференції читати тут.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь