A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

Всесвітній день зору

Дата: 08.10.2018 08:38
Кількість переглядів: 860

Щорічно у другий четвер жовтня відзначається Всесвітній день зору для залучення глобального уваги до проблем сліпоти, порушення зору, а також реабілітації людей з його порушенням .

У проведенні Всесвітнього дня зору беруть участь всі партнери в області профілактики порушення  та відновлення зору. Цей день є також основною подією для профілактики сліпоти та глобальної ініціативи з її профілактики  "Бачення 2020: Право на зір", створеної ВООЗ та Міжнародним агентством з профілактики сліпоти.
Сліпота - це нездатність бачити. Провідні причини хронічної сліпоти включають катаракту, глаукому, вікову дегенерацію жовтої плями, помутніння рогівки, діабетичну ретинопатію, трахому і захворювання очей у дітей (наприклад, що викликаються дефіцитом вітаміну А). У світі все частіше  зустрічається сліпота, що розвивається з віком, а також сліпота, викликана неконтрольованим діабетом. З іншого боку, в результаті профілактичних та медико-санітарних дій зменшується число випадків сліпоти, що розвивається через інфекцію.
У всьому світі близько 285 мільйонів осіб страждають від порушень зору, з яких 45 мільйонів вражені сліпотою і 246 мільйонів мають знижений зір. Близько 90% людей, що страждають від порушень зору, живуть в країнах, що розвиваються. В країнах з середнім і низьким рівнем доходу основною причиною сліпоти є катаракта.
За останні 20 років кількість людей, які страждають від порушень зору в результаті інфекційних хвороб, значно зменшилася. 80%  випадкам порушення зору можна запобігти або вилікувати їх. Відповідно до Міжнародної класифікації хвороб № 10 (оновленої і переглянутої в 2006 році), існує чотири рівні зорової функції: нормальний зір, помірне порушення зору,тяжке порушення зору та сліпота.
У глобальних масштабах основними причинами порушення зору є:
•    Нескорегована аномалія рефракції (короткозорість, далекозорість або астигматизм)-- 43%;
•    Катаракта-- 33%;
•    Глаукома-- 2%.
Близько 65% всіх людей, що страждають від порушень зору, - це люди у віці 50 років і старше, в той час як ця вікова група становить 20% населення світу. При цьому  в багатьох розвинутих країнах  населення старішає, тому зростає кількість людей, що піддаються ризику вікового порушення зору.
За оцінками ВООЗ, 19 мільйонів дітей страждають від порушень зору, 12 млн. з них мають порушення зору через аномалії рефракції – стани, які легко діагностуються і коректуються, 1,4 мільйона дітей є незворотно сліпими на все життя.
В Запорізькій області, щорічно звертається до офтальмолога понад 100 тис. людей, проходять стаціонарне лікування приблизно 9000 людей, але на жаль, зір повертається не до всіх.
Дуже часто - це результат запізнілого звернення за медичною допомогою або реабілітацією. Проблема ускладнюється і тим, що багато захворювань очей починаються, а потім і протікають безсимптомно, тому людина йде до фахівця тільки тоді, коли погіршився зір починає створювати дискомфорт.
Заходи, присвячені Дню зору в різних країнах, зазвичай включають численні просвітницькі акції, безкоштовні профілактичні огляди населення, консультації фахівців-офтальмологів.
Щоб цей яскравий світ продовжував грати всіма барвами, а не поринув у темряву, турбота про здоров'я очей повинна бути постійною!
З метою профілактики порушень зору рекомендуємо наступне:
1. Ведіть здоровий спосіб життя. Звучить легко, проте інколи так складно дотримуватись збалансованого харчування. Включіть у свій раціон продукти, що містять вітаміни А, С, Е і рибофлавін.
2. Контролюйте час, проведений за комп'ютером. Не рекомендується перебувати за монітором довше 4 годин без перерви. Робіть паузи у роботі кожні 30 хвилин, особливо якщо Ви постійно працюєте за комп’ютером.
3. Відмовтесь від паління, якщо ця звичка у Вас є. Паління збільшує ризик розвитку катаракти і посилює сухість слизової оболонки ока.
4. Викиньте старий набір для макіяжу очей, адже його термін придатності 3 місяці.
5. Займіться спортом. Запишіться у спортзал або ж виходьте на ранкову пробіжку у найближчий парк.
6. Носіть лише правильно підібрані сонцезахисні окуляри.
7. Проходьте профілактичні огляди у офтальмолога щороку, якщо не маєте скарг та супутніх захворювань. Вони необхідні, щоб пройти хоча б мінімум діагностичних процедур контролюючих стан очного дна, внутрішньоочного тиску, і звичайно, гостроту зору.
Причому людям, які мають генетичну схильність до розвитку захворювань очей, а також страждають від надмірної ваги, діабету або артеріальної гіпертензії необхідно проходити огляд у офтальмолога два рази на рік. Забувати про візити до офтальмолога ніяк не можна!  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь