A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

Щодо профілактики ботулізму

Дата: 02.10.2018 08:41
Кількість переглядів: 1016

З початку 2018 року  в Україні зареєстровано 84 випадки ботулізму, в яких постраждало 97 людей, 8 з них померли. Випадки захворювання на ботулізм мали місце майже в усіх регіонах України, у т.ч. і у Запорізькому.  

Так, у 2017 році зареєстровано 10 випадків ботулізму, в яких постраждало 14 осіб.  За 9 місяців поточного року  захворіло на ботулізм вже 8 осіб, з яких 2 закінчились смертю (обидва   жителі Запоріжжя).  Усі випадки ботулізму пов’язані  зі вживанням в’яленої риби власного приготування чи придбання на стихійних ринках.
    Підвищення медичної грамотності населення шляхом забезпечення доступу, розуміння і використання відповідної інформації з метою зменшення ризику, профілактики хвороб та зміцнення здоров’я є одним із завдань системи громадського здоров’я, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 1002-р.
Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, викликане токсином палички ботулізму, яка повсюдно знаходиться у вигляді спор (частіше в ґрунті, мулі водойм) і може потрапити на м'ясо, рибу, гриби, овочі та фрукти. 
    Паличка ботулізму починає розвиватися із спори та інтенсивно розмножуватись в харчових продуктах, утворюючи сильну отруту – ботулотоксин, тільки за умов відсутності кисню (в анаеробних умовах).
    При вживанні таких продуктів ботулотоксин швидко всмоктується в кишковику, проникає в кров і розноситься по всьому організму, уражаючи центральну нервову систему. Спори гинуть тільки за умови стерилізації при температурі не нижче 120 оС, а ботулококсин руйнується під час кип’ятіння через 10-15 хвилин.  
Причини ботулізму
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясj, рибf, рідше - овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
 Симптоми ботулізму
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Але ж так само можуть виникнути раніше (уже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).  Чим коротший інкубаційний період, тим тяжче протікає захворювання.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, утруднення читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У тяжких випадках  пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Лікування ботулізму
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).
Профілактика ботулізму
Профілактика ботулізму полягає у суворому виконанні санітарних та технологічних правил виготовлення консервованої їжі. М'ясо, рибу та гриби дозволяється консервувати тільки у свіжому виді в негерметичній тарі. Під час засолки риби, птиці ті інших продуктів використовують розсіл з вмістом харчової солі не менш 10 %. Маринади допускається використовувати тільки з вмістом не менш 2 % оцтової чи лимонної кислоти.  
    Не допускайте вживання консервів при порушенні герметичності тари, здуття банки (бомбаж), втраті харчовим продуктом звичайного забарвлення та запаху.

При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь