A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

Свято Івана Купала

Дата: 09.07.2019 14:28
Кількість переглядів: 1027

У ніч купальську, тиху
Запалимо вогонь
Щоби біда і лихо
Стояли осторонь


Добро, що є навколо,
Єднається в цей час,
Хай сила зла ніколи
Не опанує нас!


Бажаємо здоров'я
І дітям, і старим,
Щоб лиш добро збувалось
І вдача посміхалась,
Мов сонцем золотим!


Свято Івана Купала – свято здоров’я, молоді, кохання, свято здійснення бажань.  Кажуть, що у цей день дуже сильна енергетика, небо відкрите для прохання.
      Існує легенда про квітку папороті, яка, нібито, з’являється в купальську ніч. А коли розцвітає, чується наче постріл, наче грім. Ліс зашумить, загуде… І висока стрілка вмить виросте, на ній з’явиться червона, невиданої краси вогняна квітка, яка розквітне, а пахощі підуть по всьому лісу. І навколо неї з’являться добрі духи-душі предків, які також радіють. Жінкам ця квітка не трапляється, бо то великий страх її взяти. За квіткою Щастя чигали не тільки люди, а ще лихі сили, з якими важко боротися тій людині, яка її знайде. Вони намагалися перешкодити, відвернути увагу молодого парубка, який цю квітку знаходив. Та якщо молодому чоловікові все ж пощастило знайти квітку щастя, він мусив прорізати шкіру мізинця-пальця на лівій руці і заховати квітку під шкіру. Можна було сховати квітку під капелюхом на голові або на серці під сорочкою. Далі людина мусить взяти в ліву руку полин або татарзілля й обвести навколо себе крейдою – лише тоді лихі сили не зможуть нічого вдіяти щасливцеві.
Цьогорічне свято Івана Купала зі своїми традиціями та обрядами було проведене в селі Надеждине  Гірсівської сільської ради 6 липня на мальовничому березі річки Джекельня..
Розпочалось святкування 6 липня о 20 годині. Це перше свято в громаді, яке об’єднало мешканців всіх п’яти сіл громади. Організатори подбали про безкоштовний підвіз мешканців сіл Дунаївка та Гірсівка автобусом до місця проведення свята.
Для відкриття свята до слова було запрошено Гірсівського сільського голову Наталію Попову та старост сіл Олександра Проданова та Сергія Вєльчева, які привітала всіх присутніх зі святом.

«Ой на Івана, та на Купала…», - лилася тієї тихої вечірньої пори пісня берегами річки.
Просто на березі розгорнулося колоритне, театралізоване дійство, сповнене купальських пісень, танців, жартівливих інсценівок у виконанні творчо обдарованих юнаків та дівчат Гірсівської сільської громади та працівників трьох будинків культури Надеждинського, Гірсівського та Дунаївського.


Традиційно для цього дня, дівчата прикрасили квітами обрядове деревце - Марену, подарувавши їй намисто дзвінких хороводів 
Все дійство було переплетене цікавими  іграми та конкурсами на завзяття, майстерність та силу. Всі учасники отримували символічні подарунки.
 Чудовий настрій, море вражень та емоцій глядачі та учасники отримали під час проведення ігор та конкурсів.
Головною купальської травою вважалась папороть, таємничий цвіт якої в ніч на Івана Купала йшли шукати найсміливіші юнаки. В нашому випадку це були молоді хлопчики. Звичайно справжню квітку папороті вони не знайшли, але подарунки отримали.
Одна з найзнаменитіших і таких, що дійшли до наших днів, традицій - стрибати через вогнище на Івана Купала. Такі багаття вважалися очисними: молоді дівчата громади водили хоровод навколо вогню і стрибали через нього.
Головною подією цього вечора   - це пускання плетених вінків з польових квітів і трав у воду річки Джекельня.
Загалом «купальські» святкування  пройшли   весело, додали мешканцям сіл  громади гарного настрою, приємних вражень та емоцій.
Приємно відзначити, що у заході взяли участь жителі громади майже усіх вікових категорій, багато дітей і молоді а також людей похилого віку.
Темно – синє небо та мерехтливі зірки на ньому показували пізню пору, проте мешканці громади додому не поспішали. Для них свято продовжувалося салютом,святковою дискотекою, шашликами та солодкою ватою.
Хто побував на цьому заході, отримали масу позитивних емоцій та залишилися задоволеними.
Святкування Івана Купала - вдалося, про що свідчить фоторепортаж.

Дивитися всі фото


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь