A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

Новели в антикорупційному законодавстві: близькі особи і члени сім’ї

Дата: 26.12.2019 14:24
Кількість переглядів: 2686

Новели в антикорупційному законодавстві:

близькі особи і члени сім’ї

Вільне оперування поняттям близькі особи необхідне для правильного застосування вимог Закону України «Про запобігання корупції» стосовно обмеження щодо одержання подарунків та щодо спільної роботи близьких осіб. Обмеження щодо подарунків та щодо роботи близьких осіб у широкому сенсі також відносяться до ситуацій з конфліктом інтересів, однак врегульовані окремо.

Слід зазначити, що Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 2 жовтня 2019 року № 140-IX, який набрав чинності 18 жовтня 2019 року, виклав визначення близьких осіб та членів сім’ї у новій редакції. Тобто ці визначення були змінені.

Зазначеними змінами до Закону України «Про запобігання корупції» було не тільки змінене визначення, а й суттєво розширено перелік близьких осіб. Так, до переліку близьких осіб додалися: двоюрідні брати та сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки) (свати).

З 18 жовтня 2019 року Закон України «Про запобігання корупції» дає наступне визначення близьких осіб:

близькі особи - члени сім’ї суб’єкта, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а також чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта.

Фактично до близьких осіб відноситься дві категорії осіб.

 – це члени сім’ї. Нове поняття членів ми розглянемо нижче.

це особи, які названі прямо, в залежності від їх статусу в родині службової особи.

Закон України «Про запобігання корупції» у новій редакції, яка набула чинності 18 жовтня 2019 року запровадив наступне визначення членів сім’ї:

а) особа, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону, та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття - незалежно від спільного проживання із суб’єктом;

б) будь-які особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 цього Закону (крім осіб, взаємні права та обов’язки яких не мають характеру сімейних), у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі

Таким чином нове визначення «член сім’ї» також містить дві категорії осіб:

Перша категорія – це:

-  особи з якими службова особа перебуває у шлюбі. Відповідно до ч. 1 статті 21 Сімейного кодексу України шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

-  діти службової особи, до досягнення ними повноліття, не залежно від того, чи проживає ця дитина разом з ним, чи ні. Відповідно до частини 2 статті 6 Сімейного кодексу України неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Тобто повноліття настає з 18 років.

Друга категорія – будь-які особи, які із службовою особою:

- спільно проживають

- пов’язані спільним побутом

- мають взаємні права та обов’язки (крім випадків, коли взаємні права та обов’язки не мають характеру сімейних)

Для визначення члену сім’ї обов’язковим є наявність усіх трьох критеріїв, що наведені вище. Тобто щоб вважатися членом сім’ї, така особа має спільно проживати зі службовою особою, бути пов’язана з ним або з нею спільним побутом і мати взаємні права та обов’язки, які мають характер сімейних. За відсутності одного з критеріїв, особа до категорії члену сім’ї не відноситься.

Наприклад, у випадку, коли двоє чи більше осіб винаймають спільно одну квартиру, щоб розділити кошти, буде факт спільного проживання, буде зв’язок спільним побутом, навіть будуть взаємні права та обов’язки – платити свою частку орендної плати та комунальних платежів, можливо ще якісь домовленості щодо продуктів харчування. Однак такі права та обов’язки не носять характеру сімейних, тому такі особи не можуть вважатися членами сім’ї.

До категорії членів сім’ї також відносяться особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі. У даному випадку мова йдеться про осіб, які фактично перебувають у шлюбних відносинах, але ці відносини офіційно не зареєстровані.

Слід звернути увагу, що новими змінами до Закону України «Про запобігання корупції» з переліку членів сім’ї виключні батьки та особи, які перебувають під опікою і піклуванням, яке не проживають спільно із службовою особою. 

Поняття «члени сім’ї» застосовується в Законі України «Про запобігання корупції» в аспекті здійснення фінансового контролю, врегулювання конфлікту інтересів та захисту викривачів.

Так, у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, мають зазначатися всі відповідні відомості не лише стосовно цієї особи, а й членів її сім’ї. В разі відмови члена сім’ї надати будь-які відомості чи їх частину для заповнення декларації суб’єкта декларування Національне агентство з питань запобігання корупції проводить повну перевірку декларації, а також самостійно проводить повну перевірку інформації, яка підлягає відображенню в декларації, щодо всіх членів сім’ї суб’єкта декларування. У разі відкриття членом сім’ї суб’єкта декларування валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це НАЗК. Вибірковий моніторинг способу життя суб’єктів декларування з метою встановлення відповідності їх рівня життя наявним у них майну й одержаним ними доходам здійснюється також і стосовно членів їх сім’ї.

Слід також зауважити, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 2 жовтня 2019 року № 140-IX у Примітці до статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» уточняється поняття члена сім’ї, яке застосовується для цілей фінансового контролю: членами сім’ї суб’єкта декларування, які не є його подружжям або дітьми, вважаються особи, що спільно проживали із суб’єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації. Дане положення Закон України «Про запобігання корупції» набирає чинності з 1 січня 2020 року.

В аспекті врегулювання потенційного конфлікту інтересів на користь членів своєї сім’ї забороняється передавати в управління належні їм підприємства та корпоративні права і укладати відповідні договори із суб’єктами підприємницької діяльності, торговцями цінними паперами та компаніями з управління активами, у яких працюють члени сім’ї таких осіб.

В аспекті захисту викривачів захисту з боку держави підлягають і члени сім’ї викривача.

 

 

В.о. начальника управління                                                О.С.Долгополов

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь