A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

Про застосування пестицидів та агрохімікатів

Дата: 05.02.2020 15:40
Кількість переглядів: 626

Основні правила застосування пестицидів і агрохімікатів у сільському господарстві

Здійснення діяльності щодо транспортування, зберігання та застосування пестицидів регламентується вимогами Закону України «Про пестициди  та агрохімікати» від 02 березня 1995 року  № 86/95-ВР; Державних  санітарних  правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Відповідно ст. 12 Закону України «Про пестициди  та агрохімікати», використання пестицидів в господарствах  та індивідуальних садах і городах, в побуті повинно здійснюватись тільки у відповідності з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами.

Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках (3- 4 м/с).

Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення хімічної обробки, адміністрація господарств повинна сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, встановлюються попереджувальні написи.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м.

Приготування розчинів пестицидів і заправка апаратури для їх застосування повинні здійснюватися на стаціонарних розчинних вузлах або пунктах із використанням засобів механізації виробничих процесів.

Господарства повинні бути забезпечені пересувними агрегатами для приготування розчинів і заправки обприскувачів. Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

Забруднені пестицидами поверхні та ґрунт після проведення робіт а також машини, і апаратура тара з-під пестицидів і протруєного насіння, промивні стічні води, що містять пестициди, і засоби індивідуального захисту підлягають знешкодженню.

Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються в спеціальних журналах.

Категорично забороняється застосування пестицидів у межах першого поясу (суворого режиму) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел господарсько-питного водопостачання. У межах другого поясу (обмеження) зони санітарної охорони поверхневих та підземних джерел водопостачання забороняється зберігання та застосування пестицидів. У межах третього поясу (спостережень) зони санітарної охорони підземних джерел водопостачання забороняється розміщення складів пестицидів (вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 18 грудня   1998 року № 2024 «Про правовий режим зон санітарної охорони водних об’єктів» та п. 15.3 ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди»).

Виконання авіаційних робіт по застосуванню пестицидів у сільському і лісовому господарстві повинно здійснюватися у відповідності до вимог ДСП 382-96 «Державні санітарних правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

Відповідно  ДСП 382-96, постійні сільськогосподарські аеродроми та вертодроми, з яких виконуються робочі польоти з застосування пестицидів та агрохімікатів, повинні мати санітарний паспорт на право експлуатації, а тимчасові – дозвіл  на право експлуатації. Санітарна паспортизація постійних сільськогосподарських аеродромів і вертодромів та оформлення дозволів на право експлуатації тимчасових аеродромів  здійснюється щорічно.

Замовник авіаційно-хімічних робіт за три доби до початку авіаційних обробок повинен:

– проінформувати населення даної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу, телебаченню) про місце, строки, термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами; про заборону  ближче  1 км від   місця  обробок  здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок сільськогосподарських культур пестицидами на період до 5 діб;

– встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки та на дорогах, які ведуть до сільгоспаеродрому або вертодрому.

Забороняється проводити авіаційні обробки пестицидами  сільськогосподарських культур, лісів та інших угідь, що розташовані ближче:

– 5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;

– 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання,
місць  випасу  свійських  тварин,  об’єктів  природно-заповідного фонду;

– 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів сільськогосподарських культур, що використовуються у їжу без термічної обробки, а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

Авіаційне застосування мінеральних добрив та біопрепаратів повинно здійснюватись при дотриманні санітарно-захисної зони від ділянок обробок до населеного пункту, тваринницьких і птахоферм, джерел водопостачання – не менше 500 м при швидкості вітру до 8 м/с.

Взято з сайту: https://rda.chapl.gov.ua/osnovni-pravyla-zastosuvannya-pestytsydiv-i-agrohimikativ-u-silskomu-gospodarstvi/

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь