A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

ЗАХОДИ ЩОДО БОРОТЬБИ З КАРАНТИННИМИ РОСЛИНАМИ

Дата: 31.08.2020 11:19
Кількість переглядів: 1913

Для забезпечення сприятливого екологічного та санітарного стану сіл громади, збереження здоров'я і зменшення захворюваності людей на алергійні хвороби, інформуємо про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами шляхом скошування, виривання з коренем, виполювання їх поблизу своїх садиб та офісів, на прилеглих і закріплених територіях.

Періодичність опадів та їх різка зміна сонячними променями створюють сприятливі погодні умови для росту карантинних рослин. На сьогодні самим масовим бур’яном України є амброзія полинолиста.

 

Амброзія полинолиста починає цвісти з кінця липня і закінчує в жовтні. Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур'яном. Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з'являється нежить і сльозотеча, розвивається астма. Можуть також спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація.

Амброзія засмічує посіви різних сільськогосподарських культур, сади, виноградники, присадибні ділянки. Як світлолюбна рослина, вона краще почувається на угіддях з порушеним природним покривом і на посівах просапних культур. У зв'язку з неможливістю використання гербіцидів на території міста, основний спосіб боротьби з амброзією - механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур'ян із корінням. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння.

З метою боротьби із карантинними рослинами та бур’янами, у тому числі з амброзією, комунальними підприємствами міста організовано заходи щодо покосу. Активно робота проводиться і на прибудинкових територіях. Особлива увага приділяється зеленій зоні вулиць, скверів та парків.

Разом з тим, незважаючи на спільні зусилля на території міста окремі суб’єкти господарювання безвідповідально ставляться до необхідності боротьби з карантинними бур’янами.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про карантин рослин», землекористувачі та власники земельних ділянок повинні виконувати фітосанітарні правила та здійснювати фітосанітарні заходи у межах прилеглих та закріплених територій, сприяти проведенню карантинних  заходів.

Чистота навколишнього середовища та здоров'я людей — проблеми, у вирішенні яких не можна стояти осторонь.  У зв’язку з цим, закликаємо всіх мешканців нашого міста привести до ладу свої прилеглі та закріплені території — не дати розповсюджуватись небезпечним карантинним бур’янам.

Збережемо чисте довкілля та здоров’я людей

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь