A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

До уваги власників свиней

Дата: 18.04.2017 21:31
Кількість переглядів: 810

До уваги власників свиней

ОГОЛОШЕННЯ ДО УВАГИ ВЛАСНИКІВ СВИНЕЙ

З 2012 року в Україні зареєстровано 159 випадків Африканської чуми свиней (АЧС) (134 - домашні, 24 - дикі та 1 інфікований об'єкт. На 2017 рік зареєстровано - 11 випадків (11- домашні, 0 - дикі). Станом на 21.01.2017 р. карантин продовжує діяти у 32 неблагополучних пунктах по АЧС - в 14 областях України (Донецька (1), Закарпатська (1), Київській (2), Кіровоградська (2), Луганська (2), Миколаївська (3Одеська (4), Полтавська (5), Рівненській (1), Тернопольській (1), Херсонська (1), Хмельницькій (3), Харківській (3) та Черкаській (2)).

Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (далі АЧС) в Україні різко ускладнилась. Відповідно до інформації головних управлінь Держпродспоживслужби в Миколаївській та Запорізькій областях з 20.02.2017 в особистих підсобних господарствах громадян в смт. Братське (Миколаївська область) та м. Запоріжжя було зареєстровано захворювання та загибель свиней. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 21 та 22 лютого 2017 р. встановлено діагноз - африканська чума свиней (АЧС).

Африканська чума свиней - високо контагіозне вірусне захворювання, хворіють тільки свині всіх вікових груп, людина не хворіє. Загибель тварин може становити 100%. Вірус дуже стійкий у навколишньому середовищі, проти нього не існує ефективної вакцини, лікування не розроблено. Фактор передачі збудника - корми, транспортні засоби, пасовища, виділення хворих тварин, необроблені м'ясо і м'ясопродукти. Вірус може переноситись комахами, птицею, дикими кабанами.

Клінічні ознаки : підвищення температури тіла до 42,5 С, задишка, кашель, відсутність апетиту, блювання, пронос с кров'ю, синюшність шкіри на вухах та п'ятачку, але хвороба може проявитись миттєво без прояву клінічних ознак, тварина гине. Всі захворілі тварини підлягають знищенню, а тваринницькі приміщення, в якому було захворювання, можуть експлуатуватися лише через рік після зняття карантину.

Основні заходи щодо недопущення заносу інфекції:

Обов'язково утримувати свиней в «закритому режимі».
Заборонено переміщення свиней (інших тварин і птиці) та харчових продуктів з них без супровідних ветеринарних документів.
Заборонено згодовування свиням відходів громадського харчування та інших харчових відходів без термічної обробки.
Заборонено реалізація і використання м'яса та продуктів забою свиней, інших тварин (птиці), що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи та отриманих від тварин, що не піддані передзабійному огляду в установленому порядку.
У ВИПАДКУ ЗАХВОРЮВАННЯ АБО ЗАГИБЕЛІ СВИНЕЙ НЕОБХІДНО ІЗОЛЮВА ТИ ХВОРИХ СВИНЕЙ І ТОРМІНОВО ІНФОРМУВА ТИ ДЕРЖАВНІ УСТАНОВИ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ. ТЕЛЕФОНИ:

22 700, 24277, 0975834117, 0984829522, 0990025261


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь