A A A K K K
для людей із порушенням зору
Гірсівська громада
припинила діяльність, увійшла до складу Олександрівської громади

До уваги пасічників та керівників сільгосппідприємств

Дата: 26.04.2017 21:40
Кількість переглядів: 1339

До уваги пасічників та керівників сільгосппідприємств

       З розвитком сільського господарства, з’явилося багато нових методів обробки  сільськогосподарських культур та нових видів пестицидів. Останнім часом випадки отруєння бджіл стали непоодинокими та спричиняють клопоту як пасічникам, які несуть збитки, так і сільському господарству – відповідачу.

Для виключення випадків отруєння бджіл під час обробітку сільськогосподарських культур необхідно дотримуватися наступних правил, що встановлені законодавством України:

1.Власників пасік сповіщають за три доби до хімічних обробок з зазначенням застосовуваних  пестицидів, місця (у радіусі 7 км.), часу і способу проведення обробки. Указують час ізоляції бджіл.

2.Отримати у сільських радах, на територіях яких знаходиться їх сільськогосподарське підприємство інформацію про стаціонарні та кочові пасіки.

3.Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години.

4.Не допускати обробітку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

5.Повідомити про виконання попереджувальних заходів держсанепідемслужбу району та інспекцію захисту рослин району. Використовувати засоби захисту рослин, що пройшли держреєстрацію і включені в перелік  дозволених до застосування.

6.Обробітки рекомендуємо проводити в нельотний час ( після 21 год., або в нічний час). Якщо ж трапилося отруєння бджіл , то направити представника Вашого сільгосппідприємства до включення в склад  робочої комісії по випадку отруєння бджіл.

Порядок

 проведення заходів щодо зменшення випадків отруєння бджіл  під час проведення обробітків с/ угідь пестицидами.

 Керівники сільгосппідприємств та пасічники повинні дотримуватися правил та положень встановлених Законодавством України та вживати заходів викладених нижче.

Необхідні заходи:

1.Отримати ветеринарно-санітарний паспорт на пасіку у ветлабораторію , для чого необхідно здати зразки бджіл на аналізи для виключення наявності захворювань бджіл.

2.Поставити пасіку на облік у сільській раді за місцем постійного розташування пасіки? а у випадку кочівлі – у сільській раді, на територію якої прибули на кочівлю (Наказ Міністерства аграрної політики України від 20 вересня 2000р. № 184/82 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р за № 737/4958, п. 7).

3.Отримати ветеринарне свідоцтво за формою №1 на перевезення бджолосімей на медозбір та запилення сільськогосподарських культур за межі області.

4.При отриманні повідомлення від організації про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічник повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати  бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

5.За три дні до проведення обробітку засобами захисту рослин, керівник сільськогосподарського  підприємства сповіщає  пасічників (населення) цієї  місцевості ( радіо, преса, подвірні обходи, сільські ради) про місце, терміни і час проведення обробітку, встановлює спеціальні попереджувальні знаки безпеки з указаною датою обробітку с/г угідь.

6.В разі не дотримання вимог керівник сільськогосподарського  підприємства несе кримінальну відповідальність згідно з пунктами 6.2.1., 6.2.11.ДСП 8.8.1.2.001-98 та розділу 5 Держсанправил авіаційного застосування пестицидів та агрохімікатів в народному господарстві від 18.12.96, № 382.

Окрім того у випадку отруєння бджіл  необхідно провести такі дії:

1.Гнізда сімей, що втратили багато льотних бджіл, скорочують відповідно до їхньої сили, виймають в першу чергу медові й пергові рамки, особливо зі свіжо принесеним нектаром і пилком, а також рамки з відкритим розплодом, не обсиджені бджолами.

2.Сім’ї  бджіл забезпечують водою, наливаючи її в стільники, годівниці, пергою, підгодовують цукровим сиропом, по мірі виходу молодих бджіл ці сім’ї підсилюють.

3.Створити комісію для засвідчення факту загибелі бджіл та здійснення відбору проб  в склад якої входять:

 представник сільгосппідприємства, що проводило обробіток;

 представник ветеринарної медицини;

 представник фітосанітарної  інспекції ;

 спеціаліст санітарно-епідеміологічної станції;

 представник  сільської ради;

 господар пасіки;

 та декілька свідків для засвідчення факту отруєння бджіл.

4.Протягом 24 годин зібрати зразки загинувши бджіл , шматочки свіжого пилку та меду і направити на проведення аналізу.

5.Відбирають зразки загинувши бджіл, шматочок щільника (15х15) з свіжо принесеним  нектаром та квітковим пилком. У кожний  відібраний зразок вкладають листок з надписом часу та дати  відбору,  засвідчені  підписами членів комісії. Також відбираються зразки рослини , яку обробляли, зразки відбирають по діагоналі через поле і не менше 10 пакетів, також вкладаючи надпис з часом та датою відбору, засвідчені підписами членів комісії.

6.Складають акти проведеної роботи , які отримують всі члени комісії ( окрім свідків).

7.Зразки відібраних проб загинувших бджіл, меду, перги  разом з складеним актом направляють  в лабораторії  ветеринарної медицини, які мають ліцензії на проведення досліджень.

8.Зразки проб відібраних  рослин з поля, де проводився обробіток разом з актом направляють в міжобласні контрольно-токсикологічні лабораторії за місцем проживання.

В разі необхідності зібрані документи направляють до суду.

   Порядок розроблено відповідно до Державних  санітарних , Державних ветеринарних  правил, Закону України  «Про пестициди і агрохімікати», Закону України  «Про захист рослин»  та Закону України «Про бджільництво».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь